12 Mart 2012 Pazartesi

10 Yeni Farklı Tür

Dünya, akıl almayacak büyüklükte biyoçeşitliliğe ev sahipliği yapıyor. Bu çeşitliliği biraz daha aydınlatmak için her yıl araştırmacılar yüzlerce yeni türler tespit ediyor, tanımlandırıyor, adlandırıyor. Ama yetmiyor… Tahminler, daha on milyonlarca türün oralarda bir yerde saklandığını gösteriyor.
Bu karmaşık biyosferi çözmeye uğraşan bilim insanlarının araştırmalarına dikkat çekmek için oldukça ilgi çekici bir liste hazırlanıyor.  Liste, 2011 yılında, yeni bulunan en ilginç türleri sıralayıp, bir “ilk on” listesi oluşturuyor.
Bu kısa liste, Arizona State University’e bağlı olarak çalışan International Institute for Species Exploration (IISE) tarafından belirleniyor. Dünya çapında, bu kuruma bağlı taksonomistlerin oylarıyla belirlenen “2011′in en iyi 10 yeni türü” geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Bu listenin içinde, Titanik batığından bakterilerden, gece parlayanmantarlara kadar bir çok sıradışı canlı yer bulmuş. Hadi şimdi bu listeye göz atalım:

Adı Caerostris darwini olarak kaydedilen bu örümcek, kendisi ile ilgili bir özelliğinden ziyade, ördüğü devasa ağlarsayesinde ilk on’a girmeyi başarmış. Ördüğü dairesel ağlar (orb style), boyutları itibariyle diğer tüm örümcek ağlarından daha büyük. Öyle ki, araştırmacılar bu ağları bir nehrin üzerine köprü şeklinde örüldüğünü bile görmüşler. Uzunluğu 25 metreyi, alanı ise 3 metrekareyi bulan bu ağlar, aynı zamanda gücü ile sıradışı özelliğini ortaya koymuş.
Ağın fiziksel gücünü ölçen araştırmacılar, elde ettiği bulgulara göre, Caerostris darwini‘den elde edilen ağ, şu ana kadar bilinen en dayanıklı biyolojik materyallerden biri. Aynı boyuttaki Kevlar’dan (can yeleklerinde kullanılıyor)10 kat, daha önceki rekortmen örümcekten ise iki kat daha dayanıklı olduğu belirtiliyor. Darwin’s Bark Spider ile ilgili daha fazla bilgiye bu sayfadan ulaşabilirsiniz.

Brezilya‘nın tükenmekte olan Atlantik Ormanı‘nından kalan son parçaların birinde keşfedilen sıradışı bir mantarMycena luxaeterna ile tanışın. 24 saat boyunca gövdesinden parlak yeşil ışık saçan bu mantar, birçok taksonomistinilgisini çekmiş olacak ki, yüksek sayıda oy alarak,  listeye girmeyi başarmış.
Dünya’da yaklaşık 1.5 milyon kadar fungi türü olduğu tahmin ediliyor. Bu şekilde ışık saçabilen mantar sayısı isesadece 72Mycena luxaeterna ise bunların en parlaklarından biri. Bu sıradışı mantar üzerinde yapılan DNA analizleri, mantarlardaki biyolimünesans evrimi ile önemli bilgileri açığa çıkarabilir. Bu parlak mantar ile ilgilidaha fazla bilgiye bu sayfadan ulaşabilirsiniz.

Titanic Bacterium
Listeye girenlerin hepsi, çok-hücreli değil. İçlerinde Halomonas titanicae gibi tek hücreli bakteriler de bulunuyor. İsmi size oldukça tanıdık gelecektir. 2010 yılında tespit edilen bu organizma, ilk defa Titanik batığının üzerindenizole edilmiş. Bu sebeple, bu adı almış. Diğer mikroorganizmalar ile birlikte, geminin metal yüzeylerinde yaşayan bu organizma, Titanik’in gün geçtikçe yok olmasından da sorumlu.

Psathyrella aquatica adını taşıyan bu mantarlar, su altında hayatını sürdürebilen, bilinen ilk mantar türü olma özelliğini taşıyor. Bu yeni organizma, mantarların hiç de tahmin edilmeyen habitatlarda yaşayacak şekildeevrimleşebildiğini gösteriyor. Bu sıradışı su altı mantarı ile ilgili video görüntülerine bu adresten ulaşabilirsiniz.

Yabancı kaynaklarda “pancake fish” olarak geçse de kişisel olarak gözlemeye benzettiğim bu balığın gerçek adıHalieutichthys intermedius olarak geçiyor. 2010 yılında, Meksika körfezinde meydana gelen büyük petrol sızıntısı sırasında şans eseri keşfedilen bu balık, sıradışı şekli yüzünden CNN de dahil olmak üzere birçok basın kuruluşu tarafından haber yapılmış.
Liste, birbirinden ilginç 10 türü barındırıyor. Bu yazıda, bunlardansadece 5 tanesi yer alıyor. Tam listeye ve diğer türlere ait ayrıntılı bilgilere IISE’in kendi sitesinden ulaşabilirsiniz. Türlerin bulunduğu yerleri Google Maps üzerinde görüldüğü bağlantıya daburadan ulaşabilirsiniz.
Aynı sayfadan önceki yıllara ait “İlk On” listelerine ulaşabilirsiniz. 2011′in en iyi listesi belirlenirken, kurum, 2012 için adayları belirlemeye başladıBu adresten dilerseniz, dilediğiniz yeni türü aday gösterebilirsiniz.
Kaynak: biyorss.com

0 yorum:

Yorum Gönder

 

öğretmenlerimizi hazırladığı ders notları için tıklayınız