9 Mart 2012 Cuma

İnsan Proteom Projesi

Önce genom, şimdi de proteom! Çin, DNA dizilemesi sektöründeki lider konumunu, yeni bir proje ile perçinliyor. Çinli araştırmacılar, bu hafta içinde, insan vücudunda bulunan tüm proteinleri listeleyip karakterize edecekleri birprojeyi başlattıklarını açıkladı.
Eğer, proje başarılı bir şekilde sonlanırsa, hastalık tedavilerine bakış açımız tamamen değişebilir.
İnsan genomu 2003′te uluslararası bir çalışma ile tamamlanmıştı. İnsan Genom Projesi kapsamında, insan genomunu oluşturan harflerin sırası aydınlığa kavuştu. Ancak, bu başarı, insanı anlamak için sadece küçük bir adım olarak sayıldı. Geniş bir açıdan bakabilmek için, DNA’nın kuzeni “Proteinlerin” de bilinmesi gerekiyordu. Bugün, dünya üzerindeki birçok araştırma grubu, insanı insan yapan tüm proteinleri listeleyecekleri eksiksiz bir katalogoluşturmak için yarışıyor.

İnsan Proteomu’nu elde etmek için önde gelen organizasyonlardan biri Kanada’da bulunan Human Proteome Organization (HUPO). HUPO, Ocak ayında,  Human Proteome Project (HPP) adını verdikleri projeyi başlatacaklarıbelirtmişti. Bu proje kapsamında, 21,000 gene ait protein ürünleri teker teker incelenecekti. Ancak, proje için gereken milyar dolarlık bütçeyi karşılayacak sponsorların bulunması problem yarattı.
Diğer bir problem ise, projenin sonuçlarında ortaya çıkacak olası belirsizlikler. Her insan proteini, önceden tahmin edilemeyecek sayıda farklı forma sahip olabilir. Aynı proteinin, farklı formlarının bulunması da, projeyi kat kat büyütüp, içinden çıkılmaz bir hale sokuyor.

Ancak, bu hafta, HUPO’nun Sidney’deki yıllık kongresine katılan Çinli araştırmacılar, karşılaşılan problemlere rağmen, proteom projesine başlayacaklarını bildirdi.
Pekin Proteom Araştırma Merkezi, hali hazırda HUPO’nun İnsan Karaciğer Proteome Projesi kapsamında yıllık 30 milyon dolarlık bir destek alıyor. Araştırma merkezi yöneticisi He Fuchu, bu miktarın iki katı ile, Çin İnsan Proteom Projesi‘ne başlayacaklarını belirtiyor. Elde edilen gelirle, merkezin yaptığı araştırmalar, karaciğerden; kan, beyin, akciğer, deri ve diğer organlara kaydırılacak.
Çin hükümeti de, proteom çalışmaları yapan ulusal laboratuvarı Pilot Hub of Encyclopedical proteomIX (PHOENIX)‘e yaklaşık 200 milyon dolarlık fon sağlayacaklarını açıkladı. Elde edilecek gelirle, PHOENIX projesi kapsamında Pekin Üniversitesi’ndeki nükleer manyetik rezonans görüntüleme tesislerinin sayısı iki katınaçıkarılacak. Ayrıca, Tsinghua Üniversitesi’nde bulunan elektron mikroskop görüntüleme tesisi genişletilecek.
Ancak, fonun yarısından fazlası, yeni açılacak olan kütle spektrometri tesisine ayrılacak. Pekin Proteom Araştırma Merkezi yakınına kurulacak tesise 29 adet kütle spektrometri cihazı yer alacak. Bu cihazlar sayesinde, incelenecek proteinlerin kimyasal içerikleri ve yapıları ortaya çıkarılacak. Uzmanlar, Çin’deki bu atılımın, tüm dünyadaki proteom çalışmalarını ivmelendireceğini belirtiyor.

Kaynak: biyorss.com

0 yorum:

Yorum Gönder

 

öğretmenlerimizi hazırladığı ders notları için tıklayınız