24 Şubat 2012 Cuma

Sigara İçmek DNA'yı 15 Dk İçerisinde Etkiliyor

İşte sigarayı bırakmak için bir başka neden:
Düzenli içicilerin vücudunda, sigarayı içlerine çektikten sadece dakikalar sonra, kanserle bağlantılı genetik hasara sebep olan kimyasallar üretilmeye başlanıyor.
Tütün dumanının içindeki polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH), akciğer kanserinin temel zanlılarından biri. PAH, vücutta DNA’yla etkileşen metabolitler oluşturarak, tümör oluşumuna sebep olabilecek mutasyonları meydana getiriyor.
Minneapolis’teki Minnesota Üniversitesi’nden Stephen Hecht ve meslektaşlarının, düzenli sigara kullanıcısı oniki gönüllü ile yürüttüğü deney; yapısına, kanserojen olmayan fakat PAH gibi DNA’ya bağlanabilen fenantren eklenmiş sigaralar ile gerçekleştirilmiş.
Gönüllülerden, sigara içmeden önce, sigara içerken ve sigara içtikten sonra alınan kan örneklerinde fenantren metabolitlerinin konsantrasyonunu ölçen Hecht ve ekibi, bu metabolitlerin vücutta ne kadar hızlı oluştuğu sorusuna yanıt arıyor.
Bulunan sonuçlara göre, metabolit konsantrasyonu ilk nefesten yaklaşık 15-30 dakika sonrasında zirve yapıyor. Bu sonuç, sigaranın dakikalar içerisinde genleri etkilemeye başlayabileceğini işaret etmekte.

Kaynak: New Scientist

0 yorum:

Yorum Gönder

 

öğretmenlerimizi hazırladığı ders notları için tıklayınız