Projemiz Tübitak Bölge 2.si oldu

Biyoloji Öğretmenimiz Pınar Karakaş SARI danışmanlığında 11/C sınıfı öğrencilerimizden Ayşenur SERT ve Merve YILMAZ tarafından hazırlanan biyoloji projemiz bu yıl 44.sü düzenlenen Tubitak Ortaöğretim Öğrencileri Arası Proje Yarışmasında Bölge Finallerinde İkinci oldu.

BİYOLOJİ PROJEMİZ TÜBİTAK BÖLGE 2.Sİ OLDU

Öğretmenimiz Pınar Karakaş Sarının yaptığı; 11/C Sınıfından Beyza Alkan ve Merve Akçayın hazırladığı proje Ankarada yapılan bölge finallerinde ikinci oldu. Proje ekibimizi bu başarısından dolayı kutluyoruz

Projemiz Doesefte Türkiye 3.sü oldu

Doğanata Eğitim ve Kültür Vakfının İzmir Üniversitesi sponsorluğunda düzenlediği 1. Doesef Araştırma Projeleri yarışmasında 11/C sınıfından Halil Aktaş ve Müge İşlinin projesi Türkiye 3.sü oldu

25 Temmuz 2012 Çarşamba

Toprak Solucanları Yağmur Sonrası Neden Yeryüzüne Çıkar?


Sıkı bir yağmur sonrası, toprak üzerinde dikkatli bakarsanız, solucanlarının kıpır kıpır hareket ettiğini görebilirsiniz. Peki, normalde görülmeyen bu canlılar, neden yağmur sonrası yer yüzüne çıkıyorlar? Bu “ıslak” yolcuğu neden yapıyorlar?
Araştırmacılar, uzun zamandır, yer solucanlarının yağmur sonrasında yuvalarını neden terk ettiğine dair hipotezler öne sürüyor.
Bu konudaki yaygın görüş ise, solucanların yuvalarının yağmur yüzünden su altında kalması ve solucanlarınboğulmamak için yer yüzüne çıkması. Ne yazık ki bu hipotez, şehir miti olmaktan öteye gitmiyor.
Konu ile ilgili, University of Central Lancashire‘den Dr. Chris şu şekilde açıklama yapıyor. “Su altında kalarak boğulma, derileri üzerinden nefes alan yer solucanları için geçerli bir durum değil. Aksine, hayatta kalmak içinnemli bir deriye odlukça ihtiyaçları var.
Dr. Lowe‘nin de bahsettiği gibi, toprak solucanları, biz insanlar gibi boğul(a)mıyorlar. Öyle ki, su altında günlercehayatta kalabiliyorlar. Artık, toprak uzmanları, solucanların yağmur sonrası yeryüzüne göç etme sebebiyle çıktığıüzerinde duruyorlar. Dr. Lowe, solucanların bu şekilde, toprak altında katedecekleri mesafeden çok daha fazla yol alabildiklerini belirtiyor. Ne yazık ki bu tür bir göçü, neme hayati derecede ihtiyaç duyan solucanlar, hava kuru iken gerçekleştiremiyorlar.
Öte yandan, bazı toprak solucanlarının çiftleşmek için yer yüzüne çıktığı biliniyor. Ancak, bunlar, bilinen 4.400toprak solucan türünün çok küçük bir kısmını oluşturuyor. Bu sebeple, yeryüzünde yapılan yolculukların başlıca sebebi çiftleşme olarak sayılmıyor.
Diğer bir açıklamaya göre, yağmur damlalarının toprak üzerinde yaptığı titreşimler, solucanların avcılarınıntoprakta çıkardığı titreşimlere benziyor. University of Vermont‘dan Prof. Josef Gorres‘e göre bu benzer titreşimler, yağmur yağdığında solucanların, çevrede köstebek gibi avcılarının olduğunu sanmalarına yol açıyor. Solucanlar, bu avcılardan genellikle toprak üstüne çıkarak kurtuluyorlar.
Benzer yöntemi, yem sağlamak için balıkçılarda yapıyor. Solucanları bulundukları yuvalarından çıkarmak için, metal bir sopayı veya elini toprağa dikilmiş bir sopaya vuruyor, bu sayede solucanların toprak üstüne çıkmasını sağlıyorlar.

Kaynak: biyorss.com

 

öğretmenlerimizi hazırladığı ders notları için tıklayınız